
האמת? אנחנו לא רוצים שתכנסו לכאן, אלא אם אתם צריכים. ו"צריכים", זה אומר שאתם או היקרים לכם עומדים לצאת למסע הפרידה. ריכזנו כאן מידע מהותי שיעזור לכם להיפרד כמו שאתם רוצים, כמו שחשוב לכם, כמו שמגיע לכם. מבירוקרטיות וטופסולוגיות ועד המילים האחרונות שתרצו להשאיר.
אתם מכירים אותה בשמות כמו רפואה אלטרנטיבית או רפואה משלימה אבל עם השנים היא גדלה, התפתחה, צברה ניסיון וידע והיום היא כבר בשלה יותר, חזקה יותר ומוכחת הרבה יותר ומסתובבת בגאווה כשהיא נושאת את השם רפואה אונקולוגית אינטגרטיבית.
במשפט? רפואה אונקולוגית אינטגרטיבית מסייעת להקל על מטופלים הסובלים מתופעות לוואי ולשפר את איכות חייהם.
אבל קחו רגע לצלול איתנו טיפה לעומק ולהבין מה כוללת רפואה אונקולוגית אינטגרטיבית, למי היא יכולה לעזור, ממה צריך להיזהר ולמה הכי חשוב הקונטקסט.
שלא ימכרו לכם שיניים של תנין
בעוד שבמדינות אירופה ובארה״ב יש הסדרה בחוק של תחום הרפואה האינטגרטיבית, בישראל הנושא זכה לסקירה בדו״ח דין וחשבון שנערך ע״י הכנסת ב-2010 ושם עלה כי אי הסדרת התחום יוצרת סכנה של הטעיית הציבור, ובעיקר הטעיית מטופלים במסגרות פרטיות.
כיום, הרבה מחולי הסרטן פונים בשלב כלשהו של ההתמודדות עם המחלה ותסמיני הלוואי להיעזר במומחים מתחומי הרפואה אינטגרטיבית, לרוב מבלי לדווח על כך לאונקולוג המטפל. לא פעם, הסמכתם של מומחים אלו אינה ברורה ומוטלת בספק. הם אינם מתואמים כלל עם האונקולוג המטפל ולמעשה מוכרים לחולים במצוקה "תרופות פלא".
הכל תלוי בקונטקסט
נקודת המוצא שלנו היא שכל חולה הוא אחר, וכל טיפול צריך להיות מותאם לחולה ולפרוטוקול איתו הוא או היא מתמודדים. במילים אחרות: קיימת חשיבות עליונה לקונטקסט שבו ניתן טיפול אינטגרטיבי לחולה. הדרך הנכונה ביותר היא שכל הטיפול בחולה ינתן תחת אותה קורת גג ויתועד באותו תיק רפואי בו מנוהל הטיפול האונקולוגי.
הצוות המטפל חייב להיות בעל הכשרה וניסיון בתחום ומי שמנצח על הכל הוא רופא אינטגרטיבי, MD, בעל הכשרה וניסיון ברפואה משלימה, שתפקידו הוא לכוון את המטופל לטיפולים המתאימים ביותר – הן מבחינת יעילותם והן מבחינת בטיחותם – ע"פ עקרונות המחקרים והנחיות המקובלות (מה שמכונה Evidence-Based Medicine, או רפואה נתמכת-ראיות).
הרופא האינטגרטיבי מהווה גורם מקצועי יועץ עבור הצוות האונקולוגי המטפל, ובכך מקדם את שיתוף הפעולה עם צוות המטפלים ברפואה משלימה.
תהליך הייעוץ אצל הרופא האינטגרטיבי כולל גם התייחסות לשימוש נבון ומושכל בתוספי מזון וצמחי מרפא, עם מתן מידע אודות יעילותם ובטיחותם (תופעות רעילות, אינטראקציות עם תרופות וכו').
חשוב להדגיש כי ישנם צמחים או תוספי מזון שנטילתם עלולה להפריע לטיפולים האנטי-סרטניים, והם אף עלולים לגרום נזק ממשי לחולים רבים שרוכשים תוספים במיטב כספם. הרפואה המשלימה בפרט בתחום האונקולוגי חייבת להינתן תחת פיקוח.
אם אתם מעוניינים לשלב טיפולים, הדבר הכי נכון הוא לקבלם במסגרת רפואית מוסמכת ומפוקחת, הפועלת בתיאום עם הרופא המטפל ומשקללת את כל המידע הרפואי שלכם.
מה כוללת רפואה אונקולוגית אינטגרטיבית?
הטיפולים האינטגרטיביים כוללים דיקור סיני (אקופונקטורה), ייעוץ בהומיאופתיה, טיפולי מגע, ביניהם רפלקסולוגיה, שיאצו, טווינה ועוד. השפעת הטיפול באה לידי ביטוי במגוון אפשרויות. לדוגמא, הטיפול בדיקור סיני יכול להפחית באופן משמעותי תסמינים כמו הפרעות בתחושה בגפיים בעקבות פגיעה עצבית של הטיפול הכימי (נוירופתיה), בחילות והקאות, חולשה ועייפות, הנגרמות כתוצאה מהמחלה ומהטיפול בה. כמוכן, טיפולי מגע יכולים להקל ולשפר תחושת הבריאות.
אונקולוגיה אינטגרטיבית משלבת בין 2 גישות שיחד, יכולות להקל באופן משמעותי על המטופל. חוץ משיפור באיכות החיים, ההקלה שמספקת הרפואה המשלימה מאפשרת להמשיך ולהתמודד עם הטיפול הקונבנציונאלי במינון ובאופן המתוכנן ובכך להגיע לתוצאות טובות יותר של הטיפול.
לסיכום, אם בחרתם לשלב רפואה אינטגרטיבית בטיפול, זכרו:
1. הטיפולים צריכים להינתן עפ״י הכוונה ופיקוח של רופא אינטגרטיבי מוסמך
2. הטיפולים צריכים להינתן בתוך מסגרת של אונקולוגיה אינטגרטיבית הפועלת כחלק ממערך אונקולוגי קונבנציונאלי
המאמר נערך עפ״י כתבה שפורסמה ב-Ynet מאת:
פרופ' רענן ברגר, מנהל המכון האונקולוגי, מרכז רפואי שיבא, תל השומר.
ד"ר נח סמואלס, רופא אינטגרטיבי ומומחה ברפואה פנימית, מנהל רפואי של מרכז טל לאונקולוגיה אינטגרטיבית במכון האונקולוגי, מרכז רפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר
נשירת שיער – מה לי ולה עכשיו? למרות שלל תופעות הלוואי והאתגרים שבאים עם מחלת הסרטן, כנראה...
צחוק הוא דבר מצחיק: כמה סתומים אפשר להיות? מה מצחיק בהקרנות? כימו? קרחת? יש דברים שלא צוחקים...