
האמת? אנחנו לא רוצים שתכנסו לכאן, אלא אם אתם צריכים. ו"צריכים", זה אומר שאתם או היקרים לכם עומדים לצאת למסע הפרידה. ריכזנו כאן מידע מהותי שיעזור לכם להיפרד כמו שאתם רוצים, כמו שחשוב לכם, כמו שמגיע לכם. מבירוקרטיות וטופסולוגיות ועד המילים האחרונות שתרצו להשאיר.
מחלת הסרטן היא אחת מ״המתנות״ שממשיכות לתת, ללא תאריך תפוגה. מסורטנים ומחלימים עברו ועוברים טיפולים כדי למגר את הסרטן שהתפתח ובכל פעם מחדש "מופתעים" שעוד תופעת לוואי התפתחה כתוצאה מכל אותם טיפולים, האפקט ההמשכי של "המתנה".
הטיפולים בסרטן מתקדמים עם השנים ומביאים לאחוזי החלמה גבוהים מבעבר אבל עדיין ישנן תופעות לוואי רבות ושונות, שצעירים יחיו איתן שנים רבות יותר. תופעות שישפיעו על התפקוד היומיומי, החזרה לעבודה, וגם התחביבים שלהם.
תחום הפיזיותרפיה האונקולוגית מספק מענה לתופעות הלוואי שנגרמו ע"י טיפולים אונקולוגיים, משלב האבחון, לאורך זמן הטיפול, אחריו, ולעיתים גם חודשים / שנים לאחר סיומו, במטרה לשפר את יכולות התנועה ואיכות החיים. חשוב להדגיש שהטיפול מתאים לכל חולי הסרטן ולא דווקא לסוג סרטן ספציפי בשלב זה או אחר.
במהלך עבודתי נתקלתי בלא מעט מטופלים שציינו בפניי שמבחינה רפואית, הסרטן היה החלק הפחות קשה במסע שלהם, ושהקושי הכי גדול שלהם הוא דווקא תופעות הלוואי. למשל, מטופלות חולות סרטן שד עם בצקת לימפתית כרונית שלא ניתן להסתיר. משפטים כמו ״אף אחד לא ידע שחליתי בסרטן, שעברתי כימותרפיה, הקרנות, אבל עכשיו שהיד שלי נפוחה כולם יודעים שמשהו לא בסדר, ולא מפסיקים לשאול אותי שאלות. לראות כל יום מחדש את הנפיחות הזאת זו מזכרת כואבת של כל מה שעברתי ואני לא יכולה לשנות את זה״ חוזרים על עצמם לא פעם. דוגמה נוספת היא תשישות על רקע הסרטן שמופיעה ברוב המקרים תוך כדי הטיפול, ויכולה להימשך מספר חודשים עד שנים לאחר הטיפולים. מטופלים מדווחים על קושי רב בתפקוד, והשפעה על איכות החיים. ״אני עייף כל הזמן, לא משנה כמה אני ישן, לא משנה מה השעה עכשיו אני מרגיש שהעייפות שלא משתנה. זה בא בגלים, וזה מונע ממני להמשיך בחיים שלי כרגיל״.
כאבים, חולשת שרירים, הגבלות בטווחי התנועה על רקע צלקות מניתוחים והקרנות, חוסר שיווי משקל, נוירופתיה ועוד הם כולם תופעות לוואי הקשורות לסרטן שהפיזיותרפיה יכולה לטפל בהם.
אוכלוסיית החולים הצעירים סובלת מתופעות לוואי מוקדמות ובעיקר מאוחרות של הטיפולים האונקולוגיים. תופעות אלו משמעותיות יותר משום שאוכלוסייה זאת היא בעלת תוחלת חיים מצופה ארוכה, ובנוסף היא דורשת רמת תפקוד ברמה הגבוהה ביותר במספר מישורים, קריירה, טיפול במשפחה, זוגיות וכו׳. פיזיותרפיה באמצעות טיפולים שמרניים כגון: הדרכה, תכנית תרגילים מתאימה, טיפולים מנואליים, המלצה על אביזרי עזר, חבישות, או סדים יכולה לסייע בשיפור המצב, ולמנוע החמרה בעתיד.
פיזיותרפיה אונקולוגית היא תת-תחום חדש יחסית בתוך מקצוע הפיזיותרפיה ונולדה מההבנה שחולי סרטן ומחלימים סוחבים איתם בעיות גופניות הקשורות במחלה לאורך שנים.
יתרונות הטיפול הפיזיותרפי הם שהתחום מבוסס על ידע רפואי, נלמד במוסדות לימוד גבוהים ואנשי המקצוע מחויבים לעבור מבחן הסמכה ותהליך רישוי. הטיפול הוא שמרני וכמעט נטול תופעות לוואי, תוך ראיית האדם על כל פרטיו ונמצא בסל הבריאות. הטיפול הפיזיותרפי בא לתת מענה בראש ובראשונה לחסרים תפקודיים המעכבים או מונעים חזרה לשגרה. על הדרך אנו מטפלים גם בשיפור הכושר הגופני, חיזוק שרירים, הורדת כאב ועוד.
נכון להיום עדיין אין בישראל התמחות רשמית של פיזיותרפיסטים בתחום האונקולוגי, אך יותר ויותר פיזיותרפיסטים עוברים הכשרות רלבנטיות ויוכלו לעזור לכם. כשאתם פונים לקבלת טיפול כדאי לברר האם יש בצוות פיזיותרפיסט העוסק בתחום האונקולוגי. כמו כן לאחרונה נכנס שירות הפיזיותרפיה למרפאת הצעירים במכון האונקולוגי ברמב"ם כחלק מפיילוט של משרד הבריאות.
————————————————————————–
הלנה סילמן כהן, פיזיותרפיסטית, PT, DPT, CLT-LANA
מטפלת לימפתית מוסמכת. בעלת הכשרות בתחומים של שיקום אונקולוגי, אורתופדי, וריפוי פצעים.
בין השנים 2010-2018 עבדה ב- Memorial Sloan Kettering Cancer Center, אחד המרכזים המובילים בעולם לטיפול בסרטן וכיום עובדת בביה"ח רמב"ם, במרכז האונקולוגי בצוות מרפאת הצעירים.
מנחה קורסים לפיזיותרפיסטים בנושא שיקום אונקולוגי ומדריכת חדר כושר מוסמכת.
אתם מכירים אותה בשמות כמו רפואה אלטרנטיבית או רפואה משלימה אבל עם השנים היא גדלה, התפתחה, צברה...
נשירת שיער – מה לי ולה עכשיו? למרות שלל תופעות הלוואי והאתגרים שבאים עם מחלת הסרטן, כנראה...