
האמת? אנחנו לא רוצים שתכנסו לכאן, אלא אם אתם צריכים. ו"צריכים", זה אומר שאתם או היקרים לכם עומדים לצאת למסע הפרידה.
ריכזנו כאן מידע מהותי שיעזור לכם להיפרד כמו שאתם רוצים, כמו שחשוב לכם, כמו שמגיע לכם. מבירוקרטיות וטופסולוגיות ועד המילים האחרונות שתרצו להשאיר.
מה לגבי השפעה של ההריון על הסרטן?
מצב הריוני מאופיין בשינויים פיסיולוגים מרחקי לכת בגוף האישה. הרחם ההריוני, השלייה והעובר מציבים דרישות פיסיולוגיות רבות על גוף האישה, כולל על מערכות גוף רבות. לדוגמה מערכת הלב אמורה להעלות את תפקודת הלב בצורה משמעותית, שינויים שניכרים כבר בשבועות מוקדמים של הריון. שינויים אחרים כוללים שינויים במערכת הנשימה, צורך לספק חמצן גם לאם וגם לעובר למרות הירידה בנפחי הריאה שניכרים במהלך ההריון עם גדילת הרחם ועליה של הלחץ על בית החזה מכיוון הבטן. ספיגה של חלבונים, שומנים ופחממות במעי צריכה להיות יעילה על מנת לספק לעובר את כל הנחוץ לו להתפתחות תקינה. מערכת השתן עובדת בעומסים מוגברים לאור תפוקת הלב המוגברת. מערכת החיסון גם היא צריכה לעבור שינויים שיאפשרו לגוף האם להמנע מהפעלת מערכת זו כנגד העובר שעלול לייצג מעין "גוף זר" בתוכה. המערכת ההורמנאלית גם היא משתנה עם עליה משמעותית ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון במהלך ההריון. הורמנים אלה חשובים לקליטת ההריון ברחם ולשימורו עד אשר מתפתחת השליה שמספקת את צורכי העובר ברחם. לאחר הפתחות השליה היא זו שאחראית במידה רבה על התפקוד ההורמנאלי בגוף באם והעובר המתפתח.
למרות השינויים הללו, באופן עקרוני הריון לא אמור להשפיע על מרבית סוגי הסרטן. לגוף האישה יכולות הסתגלות רבה שמאפשרת לגופה לעמוד בדרישות הקיצוניות במהלך ההיריון. מבחינה הורמואנלית, רוב סוגי הסרטן כלל אינם מושפעים מהורמונים ולכן המצב ההריוני של המבריאה לא אמור לגרום לשינוי כלשהו בסיכויי ההחלמה או הסיכוי להשנות הסרטן.
מה לגבי גידולים הורמנאלים וגידולים של המערכת הגינקולוגית? כפי שסקרנו בחלק הראשון של המאמר (קישור) לעיל, גידולים של רירית הרחם שבהחלט קשורים לחשיפה לא תקינה להורמונים (בעיקר אסטרוגן), באופן פרדוקסלי, דווקא מוגנים במהלך ההריון. המצב ההריוני של האישה שמלווה בעליה משמעותית ברמות הפרוגסטרון בגופה מגן על רחמה מפני השנות של סרטן רירית הרחם, וכאמור אנו בדר"כ מעודדים כניסה להריון בקרב נשים צעירות שהחלימו מסרטן רירית הרחם. לאחר השלמת תוכנית הילודה, ניתן לדון עם הגינקו-אונקולוג המטפל על המשך הטיפול באופן פרטני. גידולי שחלה בדר"כ אינם מושפעים מהריון ועל כן אין מניעה עקרונית מכניסה להריון בקרב נשים השחלימו מסרטן שחלות.
השאלה העיקרית שנשאלת בהקשר זה היא מה לגבי כניסה להריון לאחר החלמה מסרטן שד, בפרט סרטן שד הורמנאלי. ובכן גם כאן, למרות מה שהיינו נוטים לחשוב, ישנם לא מעט מחקרים שמראים בצורה משכנעת מאד שאין סכנה בכניסה להריון לאחר החלמה מסרטן שד, כולל נשים שלהן היו גידולים עם קולטנים חיוביים לאסטרוגן. מטה-אנליזה גדולה שסכמה 14 מחקרים שונים, השוותה 1244 חולות עם סרטן שד שנכנסו להריון לאחר שהחלימו ל18,145 חולות שלא נכנסו להריון לאחר שהחלימו. במחקר זה לא נמצא הבדל בסיכוי ההשרדות בין הקבוצות (1). במחקר אחר שבדק את הסיכויים לחזרת הסרטן בקרב נשים שנכנסו להריון לאחר שהחלימו לעומת אלה שלא נכנסו להריון, על פי סטטוס הקולטנים, הראתה כי נוכחות של קולטנים לאסטרוגן בגידול גם היא לא מגבירה את הסיכוי להשנות סרטן שד או לירידה בהשרדות החולות. למעשה חולות בסרטן שד שנכנסו להריון הראו נתוני השרדות טובים יותר מחולות שלא הרו לאחר שחלו (2,3). תיזמון הכניסה להריון לאחר ההחלמה גם הוא חשוב. גם כאן למרות דעות ואמונות רווחות, ככה"נ אין חשש להכנס להריון לאחר החלמה גם בטווח של 6 חודשים מסיום הטיפול (4). נושא ההשפעה של הריון על סיכויי החזרה של סרטן נבדק אף בקרב נשאיות של BRCA. במחקר שהשווה 128 נשאיות שחלו בסרטן ונכנסו להריון ל-269 נשאיות שלא הרו לאחר שהחלימו מסרטן שד לא נמצא שינוי בסיכויי ההישרדות ארוכת השנים של המחלימות בין שתי הקבוצות (5).
אם נסכם, למעט מקרים בהם נגרם נזק לרקמת השחלה כתוצאה מטיפולים כימיים או קרינה, במרבית סוגי הסרטן לא אמורה להיות השפעה של הסרטן על הריון עתידי ואף לא אמורה להיות השפעה מזיקה של כניסה להריון על סיכויי החזרה של הסרטן, כולל סרטן שד. כל החלטה לגבי כניסה להריון צריכה להיות מתוכננת ומתוזמנת יחד עם האונקולוג והגינקולוג המטפל תוך סיוע של רופאי פריון או מומחים להריון בסיכון על פי הצורך.
בהצלחה ובריאות שלמה
דר' נדב משען הוא מנהל הכירורגיה הלפרוסקופית במחלקה לגינקולוגיה אונקולוגית בבי"ח ליס, מרכז רפואי תל אביב, איכילוב.
1. Azim HA , et al. Safety of pregnancy following breast cancer diagnosis: a meta-analysis of 14 studies. Eur J Cancer [Internet] 2011 [cited 2021 Oct 2];47(1):74–83. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20943370/
2. Lambertini M, Kroman N, Ameye L, Cordoba O, Pinto A, Benedetti G, et al. Long-term safety of pregnancy following breast cancer according to estrogen receptor status. J Natl Cancer Inst 2018;110(4):426–9.
3. Azim HA, et al. Prognostic impact of pregnancy after breast cancer according to estrogen receptor status: a multicenter retrospective study. J Clin Oncol [Internet] 2013 [cited 2021 Oct 2];31(1):73–9. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23169515/
4. Ives A, et-al Pregnancy after breast cancer: population based study. BMJ [Internet] 2007 [cited 2021 Oct 2];334(7586):194–6. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17158581/
5. Valentini A, et-al. The impact of pregnancy on breast cancer survival in women who carry a BRCA1 or BRCA2 mutation. Breast Cancer Res Treat . 2013 Nov;142(1):177-85.
ובכן, החלמת. הבדיקות טובות, התוצאות אחלה. רק שאף אחד לא טרח לספר את זה לגוף שמצידו, לא...
כשאנחנו מבקשים לדבר על מחלת הסרטן ומיניות, אני מזמינה אותנו להבין מה היא "מיניות". התשובה האוטומטית היא:...
אמרנו שהמיניות, כלומר הקשר שלנו לגוף שלנו ולהנאה ממנו, נוצרת עוד כשאנחנו תינוקות בחיבור החושי בין התינוק...