
האמת? אנחנו לא רוצים שתכנסו לכאן, אלא אם אתם צריכים. ו"צריכים", זה אומר שאתם או היקרים לכם עומדים לצאת למסע הפרידה. ריכזנו כאן מידע מהותי שיעזור לכם להיפרד כמו שאתם רוצים, כמו שחשוב לכם, כמו שמגיע לכם. מבירוקרטיות וטופסולוגיות ועד המילים האחרונות שתרצו להשאיר.
המטבח האנטי סרטני // הכירו את הסויה
מתוך עמוד האינסטגרם של שרון בר-גיל / sharonbargil
אחד המזונות שנחקרו במידה הרבה ביותר בנושא של הקשר בין תזונה לסרטן הוא הסויה.
למה בעצם?
סויה היא אחד המקורות הצמחיים הבודדים ל"חלבון מלא" (כלומר מכילה את כל חומצות החלבון החיוניות לגוף),
ונחשבת למקור הצמחי העשיר ביותר בחלבון (30%), היא גם עתירת סיבים, וויטמיני B ומינרלים כגון ברזל, סידן ומגנזיום.
אז מאיפה המוניטין הגרוע?
בגלל העושר ברכיבים צמחיים בשם פיטואסטרוגנים – רכיבים צמחיים שדומים למבנה האסטרוגן האנושי. בדיוק כמו זרעי פשתן, גם סויה, מבורכת בריכוז גבוה במיוחד של פיטואסטורגנים.
כיוון שמרבית סרטני השד רגישים לאסטרוגן (כלומר אסטרוגן גורם לשגשוגם), הרי שיש חשש שחשיפה לאסטרוגן, גם אם ממקור צמחי, יגביר את "האפקט האסטרוגני" בגוף ויעלה את הסיכון.
על רקע זה זכתה סויה במוניטין של מזון בעייתי, שרצוי להימנע ממנו בעיקר כשמדובר בסרטן שד.
אבל מתברר שעוצמת הפעילות "האסטרוגנית" של פיטואסטרוגנים נמוכה משמעותית לעומת הפעילות של האסטרוגן המיוצר ע"י הגוף (או משל כימיקלים וחומרים סינטטיים דמויי אסטרוגן כגון חומרי ריסוס והדברה, רכיבים בקוסמטיקה, ובפלסטיקים).
עוצמת הפעילות הנמוכה הזו, הופכת את הפיטואסטרוגנים לבעלי אפקט מגן מפני עודף פעילות אסטרוגנית.
בשנים האחרונות פורסמו מספר מחקרים שמצאו כי פיטואסטרוגנים מעכבים תהליכים סרטניים בדרכים מגוונות. ולמעשה מפחיתים סיכון לתחלואה בסרטן שד, לחזרה של מחלה או ולתמותה ממנה (בעיקר לנשים אחרי גיל המעבר, ובעיקר במקרים של סרטן שד הורמונאלי).
כמו כן נמצא שאכילת סויה לא מפריעה לפעולתו של טיפול אנטי הורמונאלי בטמוקסיפן אצל נשים שחלו בעבר, ואף עשויה להגדיל את יעילותו במניעת הישנות מחלה.
הארגון העולמי לחקר הסרטן ומרכזי הסרטן הגדולים בעולם ממליצים על צריכה קבועה של סויה, והשפעתה המגנה נמצאה כגדולה במיוחד אם מתחילים לצרוך אותה בתזונה בגיל ההתבגרות.
איך הכי נכון לאכול סויה?
• מוצרי סויה המומלצים לצריכה הם סויה בצורתה המסורתית כגון: אדממה (פולי סויה צעירים), מיסו, טופו, טמפה, קמח סויה מלא וחלב סויה נטול תוספות.
• מוצרי סויה שאינם מזוהים עם הפחתת סיכון, ומומלץ להימנע מצריכתם: מוצרי סויה אולטרה מתועשים כגון: המבורגר סויה, חטיפי סויה, גלידות סויה, מעדני חלב מסויה, אבקות חלבון ותוספים המכילים סויה.
שרון בר גיל היא הרבליסטית קלינית (AHG) RH, עוסקת בליווי תזונתי של מתמודדים עם סרטן. בעלת קליניקה פרטית, מרצה ומעבירה סדנאות לבישול ואכילה להפחתת הסיכון לתחלואה בסרטן. במשך 8 שנים הייתה מטפלת ביחידה לרפואה משלימה בסרטן במרכז דוידוף בבית החולים בילינסון.
הירק הבולט ביותר בתכונותיו האנטי סרטניות – ברוקולי! מאות מחקרים בנושא וכולם מוצאים שרכיבים בברוקולי הם בעלי...
השפעת דפוס התזונה הכללי שלנו על הפחתת הסיכון לתחלואה בסרטן הוא נושא שלשמחתי כבר מוכר וידוע. ובכל...
בעשורים האחרונים מקובלת הגישה כי יש קשר הדוק ורב מנגנונים בין אוכלוסיית החיידקים שחיים במערכת העיכול שלנו...