
האמת? אנחנו לא רוצים שתכנסו לכאן, אלא אם אתם צריכים. ו"צריכים", זה אומר שאתם או היקרים לכם עומדים לצאת למסע הפרידה.
ריכזנו כאן מידע מהותי שיעזור לכם להיפרד כמו שאתם רוצים, כמו שחשוב לכם, כמו שמגיע לכם. מבירוקרטיות וטופסולוגיות ועד המילים האחרונות שתרצו להשאיר.
מאוד התלבטתי אם לפרסם את זה. כתבתי ומחקתי, וכתבתי ומחקתי. אבל נראה לי שזה נושא שהוא מצד אחד מאוד חשוב, אך מצד שני כמעט ולא מדובר-שימור פוריות לאחר סרטן.
אני רוצה להדגיש שהדברים נכתבים על סמך נסיוני האישי בלבד, אבל זה נושא כל כך לא מדובר, שהיה לי חשוב לשתף.
לרוב, מבצעים שימור פוריות לפני הטיפולים. אצלי זה לא היה אפשרי, ולכן ביצעתי שימור פוריות כמה שנים אחרי שסיימתי את הטיפולים. אז כמה טיפים:* לפני הכימו שלחו אותי מבית החולים לרופא נשים שהסביר לי שבגלל סוג ומיקום הסרטן אי אפשר לעשות כלום לפני הטיפולים (חוץ מזריקת דקפפטיל פעם בחודש בשביל הפסקת המחזור בזמן הטיפולים), ונתן תחזית מאוד מאוד קודרת לגבי התפקוד השחלתי אחרי הטיפולים. בתור רווקה ללא זוגיות אני יכולה להגיד שהתחזית הזו והנחרצות שבה הוא דיבר על האחוזים המאוד נמוכים שלי להביא ילדים לעולם מביציות שלי ריסקו אותי.
לא מספיק סרטן על הראש, עכשיו גם אומרים לי שאני לא אוכל להביא ילדים מהביציות שלי?
אז טיפ ראשון: לזכור שזה רק רופא אחד שנתן את התחזית שלו. אני יצאתי מהשיחה איתו מרוסקת, ולכן לא העזתי לבדוק את העניין במשך 5 שנים. ודווקא כשהלכתי לבדוק את העניין התברר שזה ממש ממש לא גרוע כמו התחזית שלו ושיש תפקוד שחלתי אפילו די טוב, ושיש ביציות שאפשר להקפיא.
* אפשר לבצע שימור פוריות בכל בית חולים. זה לא חייב להיות בבית החולים שטופלתן במסגרת הסרטן, וזה גם לא חייב להיות בית חולים ששייך לקופה שלכן.
* השוס הגדול: הקופה מימנה לי את כל הסבבים של שאיבת הביציות. מתברר שבתור אחת שקיבלה כימו אני זכאית למימון של הקופה. מהניסיון שלי הקופה לא התלהבה מהעניין וסירבה לבקשה בהתחלה. אז העצה שלי תנדנדו ותגישו שוב ושוב את כל הטפסים שיש לכן. מה שמאוד יכול לעזור זה שיהיה כתוב על גבי הטפסים מהמחלקה להפריה חוץ גופית (ivf) (למשל, טופס ivf וסיכום שחרור רפואי) שמדובר בשימור פוריות רפואי לאחר סרטן, אז הייתי מבקשת מהרופא ב ivf שיכתוב את הנוסח הזה על הטופס לקופה. לאחר שהקופה ראתה את המילה סרטן על גבי הטופס קיבלתי אישור (מי אמר שאין יתרונות לסרטן?).
* ליידע את הרופא מאונקולוגיה שאתן הולכות לבצע שימור פוריות, ולהתייעץ איתו לגבי הפרוטוקול המוצע. אצלי האונקולוג ביקש לשנות את המינון של אחת התרופות, בעקבות תופעת לוואי שהייתה לי במהלך הכימו.
* במהלך טיפולי הפוריות צריך להזריק זריקות שעולות כמה אלפי שקלים. מתברר שבגלל שאני מוגדרת בקופה חולה כרונית בעקבות הסרטן, אני זכאית לתקרת זיכוי חולה כרוני. מה שאומר שבמהלך רבעון אני משלמת על תרופות מרשם עד 1000 שקלים בלבד. הזכאות לתקרת חולה כרוני נעשית באופן אוטומטי על ידי הקופות, ולא צריך להגיש בקשה.
* ומילה על כל נושא השימור – לפני שנכנסים לזה צריך לקחת בחשבון שמדובר ברכבת הרים רגשית. זהו תהליך מורכב ומטלטל נפשית עבור כל אחת, ועל אחת כמה וכמה למישהי עם ההיסטוריה שלי. עצם הכניסה הפיזית לבית החולים הייתה לי לא פשוטה, בנוסף לזה ששוב אחיות דוקרות אותי, רופאים ממששים אותי, והעובדה שאני צריכה לחזור ולהזריק. יש את הלחץ של כמה יצליחו לשאוב, יש אי ודאות וחוסר שליטה – הרבה תחושות שמשותפות לתקופת הסרטן וזרקו אותי אחורה. אז במקרה שהחלטתן לעשות את זה, תדאגו לכך שתהיה לכן רשת תמיכה.
בשנה האחרונה זכיתי ללוות חולים וחולות, מחלימים ומחלימות. זה נתן לי תחושה טובה, שאני יכול להשתמש בניסיון...
העשור הרביעי לחיים (גילאי 30-45 ) מאופיין ביצירה, בפעילות ובביסוס המעמד, הן בתחום התעסוקתי והן בתחום...
כשקיבלתי את ההודעה שאני חולה בסרטן ידעתי שאני יוצאת למסע. לא ידעתי מה יהיה אורך המסלול, מידת...